Powered by ProRail

Speciale blusarm

De schuimblusvoertuigen worden gebruikt om incidenten op en langs het spoor te bestrijden. Ze beschikken over een speciale blusarm. Daarmee kan de brandweer makkelijker op lastig te bereiken plekken komen. De nieuwe blusvoertuigen zijn daarnaast sneller, wendbaarder en zuiniger. Ook zijn ze voorbereid op het gebruik van duurzamere (fluorvrije) soorten blusschuim.

 

Meer bluscapaciteit

De schuimblusvoertuigen, die uitvoerig worden getest en meer bluscapaciteit bevatten, zijn bedoeld voor zowel het emplacement Kijfhoek als de Spoorzone in Dordrecht en Zwijndrecht. Daarmee zijn voor beide gebieden altijd twee voertuigen beschikbaar. Ook als een van de drie bijvoorbeeld vanwege onderhoud buiten dienst is.

 

Ziegler bouwt de blusvoertuigen in Winschoten. Het productieproces duurt circa 12 maanden. Na de productie volgt een uitgebreide kwaliteitscheck en praktijktesten met de voertuigen. Het gehele proces neemt zo’n 24 maanden in beslag tot oplevering.

 

blusvoertuigen Kijfhoek en Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht

 

De betrokken partijen vieren de aanbesteding

 

Huidige voertuigen

De huidige blusvoertuigen moeten vervangen worden vanwege hun leeftijd en om te voldoen aan de nieuwe afspraken die zijn gemaakt tussen ProRail, de gemeente Zwijndrecht, VRZHZ en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Aandacht voor externe veiligheid

Jessica van den Bosch, directeur Accountmanagement ProRail: “Het spoorgoederenvervoer is een van de meest duurzame wijzen van vervoer en past bij de klimaatambities waar we ons als Nederland aan gecommitteerd hebben. De komende jaren verwachten we een groei van 50 procent, tot zo’n 60 miljoen ton goederen per spoor in 2030. Die groei faciliteren we met aandacht voor externe veiligheid en de wensen van de omgeving. Dat doen we in goed overleg met onze partners. Deze aanbesteding is een mooi voorbeeld van deze samenwerking.”

 

De groei in goederenvervoer faciliteren we met aandacht voor externe veiligheid én de wensen van de omgeving.

-Jessica van den Bosch directeur accountmanagement bij ProRail

 

Extra calamiteitenwegen Kijfhoek

Op Kijfhoek is een aantal calamiteitenwegen aanwezig. Hiermee kunnen hulpdiensten dichterbij de sporen komen tijdens een incident. Het aantal calamiteitenwegen wordt binnenkort uitgebreid. Hierdoor worden bepaalde plekken op het emplacement voor hulpdiensten makkelijker bereikbaar.

Samen met de inzet van de nieuwe schuimblusvoertuigen zorgen we zo voor een betere bereikbaarheid van eventuele incidenten op Kijfhoek. Ook is er dan een verbeterde inzetmogelijkheid in het Spoorzone-gebied én kunnen de brandweerkorpsen van zowel VRZHZ als ProRail beter samenwerken bij incidenten.

blusvoertuigen Kijfhoek en Spoorzone Dordrecht-Zwijndrecht

Updates