Metaal Recycling Federatie gaat leden informeren.
Koperdiefstal op het spoor lijkt nog altijd een lucratieve business voor criminelen, zo blijkt uit een test van Editie NL. Een verslaggever ging met een verborgen camera langs verschillende metaalhandelaren om te kijken of ze koper, dat Editie NL kreeg van ProRail, wilde kopen. En dat bleek op veel plekken nagenoeg geen enkel probleem te zijn. Jaarlijks zijn veel reizigers en vervoerders/verladers er de dupe van: koperdiefstal op het spoor. Vorig jaar telde ProRail 90 koperdiefstallen en pogingen daartoe.
De afgelopen jaren is van alles ondernomen om grip te krijgen op de koperdiefstal op het spoor. Denk aan het inzetten van camera’s, boa’s en particuliere beveiligers met honden. Ook heeft ProRail al jaren een overeenkomst met de metaalbranche. Metaalhandelaren moeten ‘spoors koper’ herkennen en mogen dat niet opkopen. Maar dat gaat lang niet altijd goed, blijkt uit een undercover-steekproef van Editie NL.
ProRail schrikt van hoe makkelijk het is om spoorkoper te verkopen zonder je aan de regels te houden. Ook de Metaal Recycling Federatie (MRF) laat weten dat dit beslist niet de gewenste gang van zaken is. “Koper inleveren zonder geldig ID zou absoluut niet moeten kunnen”, zegt Hans Koning van de branchevereniging. “Het is tijd voor een opfriscursus, zodat onze leden weten hoe koper van het spoor eruitziet. Dat is nu blijkbaar niet altijd duidelijk. We zijn een beetje in slaap gesukkeld.”
ProRail gaat in gesprek met de Metaal Recycling Federatie om te kijken wat eraan gedaan kan worden.
Bekijk hier de video van Editie NL.